16-22 november - dag 29-35

Vaknade på söndagen och åt frukost tillsammans när alla volontärer var på plats. Då kom även han som skulle vara vår guide för veckan, en nepales som hette Mahesh och knappt pratade engelska. Dessutom hade han endast gått den här trekken 2 gånger tidigare och egentligen är det hans bror som är guide, men han var upptagen med annat. Kändes lagom rutinerat och erfaret, men i slutändan gick det ju bra i alla fall.

Efter frukosten gick vi till bussen för att åka till stället där vi skulle börja att vandra från. Kommer tyvärr inte ihåg alla ställen vi besökte såhär i efterhand, men det finns nedskrivet. 

I snitt gick vi 6-7 timmar varje dag förutom de sista. Sov gjorde vi hos guidens släktingar av olika slag, emepelvis mamma och moster. Tror även att vi sov hos en morbror. Standarden där vi sov var ganska varierande, men kontentan är hårda sängar/golv och genomgående dålig hygien. Kändes ibland som att vi förflyttats ett par hundra år tillbaka i tiden, speciellt när maten lagades över öppen eld (!).

Som helhet var trekken bra, men jag tror att man hade kunnat få ut lite med av den om vi haft en mer erfaren guide. För det hade varit roligt att få veta lite mer fakta om de områden som vi passerade. Nu kunde vi egentligen bara se oss omkring och njuta av utsikten, vilket i och för sig inte var fy och skam. Det är svårt att beskriva naturen här på annat sätt än att den genomgående består av höga berg och djupa dalar. Det är mäktigt att se ut över detta skogsbeklädda landskap som oftast ser ut att bara vara en kuliss. Jag tycker också att det är ganska överväldigande att folk faktiskt bor mitt i denna natur i små bergsbyar där tiden har stått stilla. Då känns det verkligen att jag är långt hemifrån, inget stämmer överrens med den värld som jag växt upp i.

Vad som också var lite tråkigt var att det var molnigt och disigt hela veckan så vi fick inte se så mycket av de snöklädda bergen i Himalaya. Därmed missade vi också chansen att få se Mount Everest med egna ögon, vilket var en liten besvikelse såklart. Men vädret är ju inget vi kunde rå för så efter ett tag nöjde vi oss ganska väl med naturen som vi faktiskt kunde se.

Sammanfattningsvis var vi nog alls nöjda med trekken. Jag kände i alla fall att jag fick ut mycket av att besöka den nepalesiska landbygden. Inte minst var det en utmaning i sig att inte ta en riktig dusch på en vecka, bara iskallt vatten från hink, och inte kunna använda mobilen eftersom den laddade ur redan dag två. Var skönt att sedan komma tillbaka till civilisationen i Katmandu, som i jämförelse med landet kändes väldigt modernt.
Allmänt | | Kommentera |
Upp